ACTUALITAT

Imatge d'actualitat

NOTÍCIES

_anar a VÍDEOS
El projecte guanyador de la HackatH20n 2017 d’Aigües de Barcelona aposta per fer el salt a la factura electrònica i minimitzar l’ús del paper

El projecte guanyador de la HackatH20n 2017 d’Aigües de Barcelona aposta per fer el salt a la factura electrònica i minimitzar l’ús del paper

15/05/2017

WaterStock, un joc basat en els trams de la factura de l’aigua que pretén fomentar l’ús de la factura electrònica en detriment de la de paper, és el nom de l’equip guanyador de la segona edició de la HackatH2On d’Aigües de Barcelona que s’ha celebrat aquest cap de setmana, una marató de hackers de gairebé 48 hores de durada que va tenir com a campament base el Museu Agbar de les Aigües a Cornellà.

WaterStock, un joc basat en els trams de la factura de l’aigua que pretén fomentar l’ús de la factura electrònica en detriment de la de paper, és el nom de l’equip guanyador de la segona edició de la HackatH2On d’Aigües de Barcelona que s’ha celebrat aquest cap de setmana, una marató de hackers de gairebé 48 hores de durada que va tenir com a campament base el Museu Agbar de les Aigües a Cornellà.

D’entre tots els projectes presentats, la solució de l’equip guanyador, integrat per Xavier Gil, Toni Trobat i Pedro Vila, destaca pel fet de ser una proposta disruptiva que fomenta l’estalvi i l’economia col·laborativa. WaterStock ha rebut un premi monetari de 5.000 euros. La proposta pretén, amb l’excusa d’un joc per entendre els trams de la factura de l’aigua i l’estalvi, fomentar que l’usuari faci el pas a la factura electrònica, ja que el joc plantejat per l’equip guanyador es faria en línia.

El segon premi, valorat en 3.000 euros, ha estat per a la proposta musical de l’equip de Save&Sound, amb sis integrants (Juan José Vázquez, Juan Salmerón, Marc Vila, Laura Benítez, Sandra Martín i Rita Pereira), que han presentat una aplicació per mesurar el consum de l’aigua de la dutxa vinculant-la amb cançons penjades a Spotify.

D’entre les solucions que proposaven la implementació d’assistents personals i virtuals per millorar la relació directa entre Aigües de Barcelona i l’usuari, l’equip guanyador va ser OasisBot, que va presentar un programa informàtic d’atenció al client centrat en la xarxa social Twitter. L’equip, de cinc membres (Héctor Esteban, Rachid Boukrab, Álvaro Enrich, Albert Monill i Berta Segura), va rebre un premi monetari de 2.000 euros.

Dades obertes d’Aigües de Barcelona

Els participants han disposat d’accés a les dades d’Aigües de Barcelona com a suport dels seus projectes i han pogut escollir d’entre tres reptes: l’excel·lència en l’experiència del client, la promoció del valor social de l’aigua i els nous serveis a l’Administració. El format de les solucions podia ser web, mòbil i maquinari, entre d’altres.

Reinventant la relació entre aigua i ciutadania

El jurat ha estat format per set experts: Catalina Balseiro, Chief Innovation Officer de Suez Water Spain; Manuel Cermerón, director d’Estratègia i Desenvolupament d’Agbar; Francesca Gabetti, cofundadora i CEO de TeamEQ; Javier González, director gerent de Citilab – Fundació per al Foment de la Societat del Coneixement; Miquel Martí, CEO de Barcelona Tech City; María Monzó, directora d’Innovació i Coneixement d’Aigües de Barcelona, i Xavier Verdaguer, fundador de TMT Factory, Innovalley i Imagine Creativity Center. Tots ells van ser els encarregats de valorar i premiar la creativitat de les propostes en el tractament de les dades obertes per millorar la relació dels ciutadans amb els serveis de l’aigua.

“Les iniciatives guanyadores han posat de manifest que podem reinventar la relació entre aigua i ciutadania, que no està tot inventat i que la innovació ens ha d’ajudar en el camí de descobrir noves formes de lligar aigua i societat”, explica María Monzó.

A més, al llarg del cap de setmana, els equips que han participat en la HackatH2On han tingut el suport d’un grup d’experts i mentors que els han aportat la seva experiència i els han ajudat en el desenvolupament del projecte creatiu en el repte escollit.

Apassionats de l’open data en l’edició 2017

La HackatH2On del 2017 ha tingut un rècord de participació, amb més d’un centenar de persones inscrites amb perfils que inclouen estudiants, professors, emprenedors, investigadors i professionals d’empreses d’àmbits diversos.

Així mateix, en l’esdeveniment hi han participat perfils especialitzats en camps com ara data mining i business intelligence, data science, big data i machine learning, molts dels quals han posat en relleu la gran oportunitat que ofereix la HackatH2On per analitzar i tractar dades amb l’objectiu d’oferir un millor servei a la ciutadania.

La HackatH2On és una iniciativa d’Aigües de Barcelona que busca innovar en la relació dels seus clients amb els serveis de l’aigua, mitjançant solucions creatives que sorgeixin en un marc col·laboratiu.

Aquestes festes, vine als tallers de Nadal del Museu!

Aquestes festes, vine als tallers de Nadal del Museu!

22 de desembre de 2016

Tots els infants d'entre 4 i 10 anys tenen una cita aquestes festes amb els tallers de Nadal del Museu Agbar de les Aigües. Fins el 8 de gener, vine amb els infants de la teva família i fes córrer l'aigua a tots els racons del pessebre del Museu. L'activitat és gratuïta!

 

 

15 anys al costat de les escoles més sostenibles de Barcelona

15 anys al costat de les escoles més sostenibles de Barcelona

11 d'octubre de 2016

La Fundació Agbar ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona per col·laborar un any més en el programa 'Escoles + Sostenibles'. Des que es va crear el 2001, la fundació sempre ha participat en aquest pla per sensibilitzar i conscienciar les escoles sobre el consum responsable i sostenible d'aigua de l'aixeta.

L'acte de presentació del programa per al curs 2016/17, que ha tingut lloc aquest matí al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha servit per presentar els 19 centres educatius que s'incorporen enguany. A més, 46 escoles iniciaran o renovaran un projecte triennal.

El programa 'Escoles + Sostenibles' és un pla de formació i conscienciació destinat a les escoles de Barcelona que vol difondre bones pràctiques en matèria de sostenibilitat en àmbits com la reducció de residus, les energies renovables i el consum responsable de l'aigua, entre d'altres.

Un projecte d'àmplia implantació

El projecte 'Escoles + Sostenibles' fa més de 15 anys que es desenvolupa als centres escolars de Barcelona. En tots aquests anys, els participants d'aquest programa han desenvolupat fins a tres mil projectes propis. Des de l'any 2001, 450 centres educatius han signat el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat enrolant-se en aquest programa.

Més de 29.000 alumnes participen en els programes educatius d'Aigües de Barcelona el curs 2015/16

Més de 29.000 alumnes participen en els programes educatius d'Aigües de Barcelona el curs 2015/16

13 de juliol de 2016

Un total de 29.138 alumnes han participat durant el curs 2015/16 en els programes educatius d'Aigües de Barcelona, el que suposa un nou rècord d'assistència. Respecte al curs anterior, la participació ha augmentat en 500 alumnes.

Els programes educatius d'Aigües de Barcelona s'adrecen a estudiants de totes les edats amb l'objectiu de difondre el valor de l'aigua i fomentar-ne un ús responsable:

Aqualogia apropa a les escoles els cicles natural i urbà de l'aigua als alumnes de primària, i promou una actitud i uns comportaments positius cap al medi ambient i l'ús responsable de l'aigua a través de la participació i la interacció dels infants. Més de 7.650 escolars han participat aquest curs en aquesta activitat. D'aquests, el 54% són d'escoles de Barcelona; el 23%, de la resta de municipis metropolitans, i el 23% restant, d'altres municipis catalans.

Les visites escolars a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí permeten descobrir als alumnes el complex procés de tractament de l'aigua que es capta al riu Llobregat, perquè l'aigua arribi a les llars de Barcelona i els municipis del seu entorn en les millors condicions. Prop de 5.000 alumnes de primària (un 21% del total), de secundària (quasi el 60% del total) i de secundària postobligatòria i universitat (el 16%) han visitat aquest curs la planta. D'aquests, el 38% provenien de Barcelona; el 42%, de la resta de municipis metropolitans, i el 32% restant, d'altres localitats catalanes.

Els programes educatius del Museu Agbar de les Aigües ofereixen activitats relacionades amb un patrimoni industrial de referència a Europa i els valors associats a la cultura de l'aigua, el respecte al medi ambient i la sostenibilitat. 16.500 alumnes han visitat aquest curs el Museu, història viva dels quasi 150 anys de la companyia al servei de la ciutadania i del desenvolupament de Barcelona i la seva àrea metropolitana. D'aquests, el 12% són d'educació infantil, el 68%, de primària, el 18%, de secundària, i quasi el 2%, de secundària postobligatòria i universitat. Per procedència, el 38% dels escolars van venir de Barcelona; quasi el 12%, de Cornellà; el 31%, de la resta de municipis metropolitans, i el 18%, d'altres localitats de Catalunya.

Els programes educatius d'Aigües de Barcelona han rebut recentment l'acreditació de Qualitat educativa del Consell de Coordinació Pedagògica que atorga l'Institut Municipal d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, en reconeixement a l'aportació pedagògica que ofereixen a l¿alumnat i a la seva qualitat.

A banda d'aquests programes, Aigües de Barcelona duu a terme altres activitats educatives de sensibilització ambiental, com la Festa d'Aigües, un espai lúdic itinerant per a nens de 3 a 12 anys amb jocs tradicionals i digitals que recorre les festes majors dels 23 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona on la companyia és present. Des de la seva posada en marxa el 2012, més de 235.000 infants i les seves famílies han passat per aquest espai pensat per al gaudi dels més petits.

La Fundació Agbar demana la col·laboració per adquirir una llanxa de salvament d’ajuda als refugiats per a l’ONG Proactiva Open Arms

La Fundació Agbar demana la col·laboració per adquirir una llanxa de salvament d’ajuda als refugiats per a l’ONG Proactiva Open Arms

13 de juny de 2016

La Fundació Agbar i Òscar Camps, director de l'ONG badalonina Proactiva Open Arms, l'única ONG de salvament que treballa per mar a la costa mediterrània en favor dels refugiats, han presentat avui el projecte de col·laboració humanitària a través del qual es proposen recaptar els 29.000 euros que costa una llanxa de salvament.

Per aquest motiu, la Fundació Agbar farà una aportació inicial de 20.000 euros, i anima tothom a fer donatius per aconseguir els 9.000 euros restants. Aquesta llanxa servirà per complementar les tasques del veler amb el que aquesta setmana salparan els voluntaris de Proactiva Open Arms des de les costes de Líbia. Els donatius es poden fer a través d'aquesta pàgina web: www.fundacioagbar.cat/proactivaopenarms-cat.

Òscar Camps, director de Proactiva Open Arms i Català de l'Any 2015, ha advertit a l'acte de presentació que després de la posada en marxa de l'acord de la Unió Europea amb Turquia, s'han obert noves vies marítimes encara més perilloses dels refugiats per arribar a Europa des de les costes del nord d'Àfrica, de països com Líbia, Egipte, etc. "Per ajudar-los, salparem aquest divendres a Líbia amb un vaixell cedit per ampliar l'operatiu humanitari ja present", ha indicat. La llanxa de salvament que la Fundació Agbar s'ha proposat adquirir servirà per complementar les tasques d'aquest veler d'ajuda als refugiats.

Òscar Camps ha descrit la situació actual dels refugiats com a "dramàtica", i ha criticat la inacció d'Europa davant les màfies i la política "deliberada" de la Unió Europea (UE) per obligar els refugiats a desplaçar-se per mar a Europa, "una via molt més perillosa que per terra".

Òscar Camps ha explicat les penoses condicions en què arriben els refugiats a Grècia. "El que hem viscut a Grècia és inimaginable. Quan vam arribar [a Lesbos], vam adonar-nos que no hi havia cap organització de suport als refugiats que arribaven a l'illa grega. Hem aconseguit rescatar més de 8.000 persones a la deriva fent servir al principi les embarcacions abandonades pels refugiats perquè no se'ns autoritzava a portar el nostre material. La situació no va canviar fins que va haver-hi un naufragi massiu". A partir de la seva presència, Camps ha destacat com han aconseguit que la guàrdia costanera i els agents fronterers posin a l'abast mitjans d'ajuda per als refugiats. "Com a societat ens toca actuar i defensar els drets humans", ha conclòs.

A l'acte també ha intervingut Ignacio Escudero, director general d'Aigües de Barcelona, que ha presentat al ponent tot destacant la seva valentia per instal·lar-se a Lesbos el setembre de l'any passat amb un grup de voluntaris per salvar el màxim de vides possibles. "La seva iniciativa personal ha impulsat un moviment que està bellugant les consciències de molta gent i salvant moltes vides", ha recalcat Escudero.

EL RESTAURANT

EL RESTAURANT

LA BOTIGA

LA BOTIGA

AGENDA

AGENDA

© MUSEU AGBAR DE LES AIGÜES. CTRA. DE SANT BOI, 4-6. 08940 CORNELLÀ DE LLOBREGAT. TEL: 93 342 35 38 (INFO) 93 342 35 36 (RESERVES)

trigital.org - Agencia de comunicación

Fundació Agbar